Om Dalbo Must

Dalbo Must: Äppelmust i musteriet.

Dalbo Must är ett litet musteri i Socklot by utanför Nykarleby. I musteriet hittar du främst Janet och Charlotta, även om hela familjen är involverad på ett eller annat sätt!

Vi hade under många år åkt långt för att musta en del av gårdens äpplen. Hela tiden tänkte vi att det är bra synd att det inte finns något musteri på närmare håll – vi såg ju hur allas trädgårdar dignade av äpplen som ingen orkade ta hand om! Så småningom väcktes tanken; varför inte starta ett eget litet gårdsmusteri? Så kan vi tillverka vår egen must, och samtidigt hjälpa andra att göra något vettigt med sin stora äppelskörd.

År 2013 – Dalbo Must öppnar i liten skala

Det första musteriet i gamla garaget vid Dalbo Must.

Sagt och gjort, så blev det. Sommaren 2013 ägnades till stor del åt renovering av våra första utrymmen och under hösten kunde vi i liten skala starta upp vårt gårdsmusteri Dalbo Must! Den första hösten prövade vi oss fram och gjorde ingen reklam annat än via djungeltelegrafen, och responsen från våra kunder gjorde oss mycket glada! Vi såg nu fram emot kommande säsonger med stort självförtroende – hit är du välkommen med dina äpplen för att göra nyttig och välsmakande äppelmust!

År 2014 – mycket jobb i musteriet

Säsongen körde igång med en rivstart och under hösten pressade vi större mängder saft än vi någonsin hade räknat med. Vi jobbade långa dagar samtidigt som den regniga senhösten gjorde arbetet svårare. Vi insåg att vårt lilla nyrenoverade utrymme redan blivit för litet och enkelt för våra behov.

År 2015 – vi bygger ett nytt musteri!

Vi bygger nya musteriet vid Dalbo Must.

2015 skedde det stora förändringar när ett helt nytt bygge reste sig på gården vid Dalbo Must. Vi beslöt oss för att investera i större, mera effektiva maskiner och dra igång det länge planerade projektet – ett kombinerat garage och äppelmusteri med effektiverad hantering av hela processen från äppel till must. Bygget startade i maj och alla jobbade hårt för att få åtminstone det viktigaste på plats till höstens säsong. Även om äppelskörden år 2015 var den minsta på många år, var det en skön känsla att kunna bära in alla maskiner och göra must för första gången i vårt nya utrymme!

År 2016 – gården görs om för nya behov vid Dalbo Must

Vi behöver mera parkeringsplats och utrymme och river det gamla garaget på gården. Vi bygger också en lastbrygga för att kunna ta emot och lagra kundernas äpplen på ett bättre sätt.

År 2017 – Charlottas familj flyttar till Socklot och äppelsäsongen slår alla rekord

Mustning av aroniabär.

Det blir en intensiv höst. Janet och Stefan flyttar tvärs över gården och renoverar sitt nya hus och samtidigt flyttar Charlotta och Dennis med familj in i röda huset. Äppelskörden blir den bästa på många år och i musteriet jobbar vi från morgon till kväll. Vi testar att göra aronia/äppelmust som blir mycket lyckad och snabbt säljer slut. Hyllorna i musteriet fylls med vår egenproducerade must som säljs på REKO-utdelningar i Nykarleby och Jakobstad under hösten och tidiga vintern.

År 2018 – en ovanligt tidig säsong

Det varma året 2018 inleder vi äppelsäsongen ovanligt tidigt och redan 15.8 är kalendern fullbokad alla dagar. Höstens största utmaning visar sig vara alla flygfän och getingar som surrar runt och följer med äpplena in i musteriet!

År 2019 – mera jobb i musteriet

Äppelmust i Dalbo Must lager.

Glädjande nog fortsätter kunderna att hitta till oss och år 2019 slår vi återigen nya produktionsrekord. Vår egen produktion av äppelmust säljs nu via flertalet lokala återförsäljare som Gårds-Smak och MatInn, och vi hoppas så småningom kunna ha must till salu hela året allt eftersom våra egna äppelträd börjar ge skörd.

År 2020 – fler återförsäljare och mera must

Hösten 2020 blir en fin äppelhöst. Glädjande nog är det många som får stor äppelskörd och gärna vill sälja sitt överskott åt oss. Vi får även några nya återförsäljare. Sedan konstaterar vi att vårt lager är för litet och vi behöver mera kapacitet i produktionen igen… Så vi inleder planeringen för en utbyggnad av musteriet och beställning av en ny, mer automatiserad produktionslinje inför nästa säsong.

År 2021 – ny produktionslinje i bruk vid Dalbo Must

Profruit automatlinje för äppelmust.

Återigen ett år med stora förändringar i musteriet. Vi installerar en helt ny och mera automatisk produktionslinje inklusive pastör i musteriet, vilket gör det fysiska arbetet lättare och gör att vi kan tillverka mera äppelmust på samma tid som tidigare. Det gamla biltaket är ombyggt till lager och gårdens bilar väntar på att någon ska hinna bygga klart det nya garaget…

År 2022 – ett mellanår för musteriet

Ja, finns det något annat sätt att sammanfatta säsongen 2022? Rönnbärsmal och sjukdomar gick hårt åt traktens äppelträd och många blev helt utan skörd i år. För musteriet innebar det en lugn höst och mer tid till andra projekt på gården. Vi kunde bland annat gjuta grunden till ett kommande orangeri, som vi samlat material till i många år. Nu håller vi tummarna för en normal säsong hösten 2023!

År 2023 – vi glädjer oss åt en normal skördehöst

Efter flera ovanliga år med endera rekordstora, eller ovanligt små skördar får vi välkomna en helt normal och efterlängtad skördesäsong när det gäller äpplen. Vi tar i bruk våra fina nya förpackningar för kundernas must som blir väldigt uppskattade!