Bra att veta

Vi erbjuder två olika alternativ för mustning av dina äpplen; råmust i egna kärl eller pastöriserad must på bag-in-box. Våra priser hittar du här.

  • Börja alltid med att boka en tid innan du plockar dina äpplen!
  • Minimimängd är ca 25 kg äpplen eller 5 ämbar.
  • Bag-in-boxar kan man förvara i rumstemperatur och musten har lång hållbarhet, minst 12 månader, helt utan tillsatsämnen.

Mustning av äpplen

Du får ca 6 liter saft av 10 kg äpplen, mängden varierar dock med äppelsorten och mognad. Prickiga, skorviga äpplen går bra att musta, även fallfrukt med små skador.

Äpplen transporterar man bäst i lådor eller korgar, papperspåsar går också bra men undvik plastpåsar! Förvara gärna plockade äpplen svalt. Vi tar inte emot ruttna äpplen, fallfrukt från hagar där djur har betat eller äpplen som är besprutade med växtgifter!

Mustning av äpplen.

När ska jag musta mina äpplen? Vilka äpplen kan man musta?

I princip alla mogna äpplen blir goda att musta och att blanda olika sorter brukar bli bäst. Prickiga, skorviga äpplen går bra att musta, även fallfrukt med små fallskador samt äpplen med skador av rönnbärsmal. 

Snabbtest: Är kärnorna vita är äpplet omoget. Är kärnorna bruna är äpplet moget. Ett omoget äpple är väldigt syrligt medan ett moget äpple är sött, gott och krispigt. Övermogna äpplen blir mjöliga och ska inte mustas, det blir inte bra must och mjöliga äpplen fastnar i maskinerna. Ett övermoget äpple är mjukt och knakar inte när man biter i det.

Ruttna och mögliga äpplen ska du helt sortera bort och fallfrukt från hagar där djur har betat kan inte mustas (p.g.a. risken för bakterier).

När ska jag plocka mina äpplen? Hur ska de förvaras?

Sommaräpplen

Bland annat Huvitus, Transparent Blanche, Pirja m.fl mognar tidigt och ska mustas i augusti – början av september. De blir fort övermogna och klarar inte lagring. Boka en tidig tid och plocka dem strax före mustningen. Vi tar inte emot övermogna sommaräpplen – de går inte att musta men passar bra till mos.

Höst- och vinteräpplen

Som en generell regel mognar höstäpplen i september (t.ex. kaneläpplen) och vinteräpplen i oktober (t.ex. Antonovka-sorter), men undantag finns förstås. Frukten mår oftast bäst på trädet! Börjar äpplena ramla ner så plocka ner dem försiktigt för att undvika stötskador och förvara dem i lådor, gärna svalt, tills de kan mustas.

Fallfrukt

Fallfrukt med små skador går också fint att musta, bara de inte börjat ruttna. Ett sätt att ge äpplena en mjukare landning är att spänna upp ett nät runt trädet innan man skakar ner frukten.

Vad är skillnaden på råmust och pastöriserad must?

Råmust:

Dina äpplen bör vara hyfsat rena, även om vi också sköljer dem en extra gång. Dina äpplen krossas och pressas i vår effektiva automatlinje. Vi tillsätter inget utan råmusten är 100% ren äppelsaft.

Råmusten håller endast ett par dagar i kylskåp och behöver därför frysas ner eller pastöriseras så fort som möjligt. Du behöver därför hämta råmusten samma dag, i dina egna hinkar med lock.

Pastöriserad must:

Vi pressar dina äpplen på samma sätt som ovan, men hettar sen upp musten till drygt 80 grader i vår pastör för att döda alla jästbakterier. Sedan tappar vi musten direkt på bag-in-box (3 liter). Du får ett SMS av oss med priser och tider för avhämtning av din äppelmust.

Boxarna kan förvaras svalt eller i rumstemperatur skyddade för ljus i minst ett år. När boxen öppnats håller den ca 2-3 veckor i kylskåp.

Mustning av äpplen: Varför bag-in-box och inte flaskor?

Fördelarna med bag-in-box är flera:

  • Arbetsbesparande: Ingen disk eller sterilisering av glasflaskor.
  • Platsbesparande: Ingen nedfrysning av stora mängder saft.
  • Praktisk: Bekväm och lätt att transportera och förvara.
  • Bra hållbarhet: Minst ett år (som öppnad ca tre veckor i kylskåp).
  • Miljövänlig: Själva förpackningen kan återvinnas som kartong och påsen kan du återvinna i plastinsamlingen, eller slänga i energiavfallet.
Maskiner i musteriet.

Våra maskiner kommer från Profruit (Litauen) samt Voran (Österrike). Alla maskiner, tankar, slangar och övriga tillbehör är CE-märkta och livsmedelsgodkända.

Påsen är tillverkad av en finländsk leverantör, av livsmedelssäker PE-plast och innehåller inga tungmetaller eller mjukgörare.