Mustning – frågor och svar

Vi erbjuder två olika alternativ för mustning av dina äpplen; råmust i egna kärl eller pastöriserad must på bag-in-box. Våra priser hittar du här.

Börja alltid med att boka en tid innan du plockar dina äpplen!
Minimimängd är ca 30 kg äpplen eller 5 ämbar.

Av två kg äpplen fås ca en liter must, mängden varierar dock med äppelsorten och äpplenas mognad.

När ska jag musta mina äpplen? Vilka äpplen kan man musta?

I princip alla mogna äpplen blir goda att musta och att blanda olika sorter brukar bli bäst. Prickiga, skorviga äpplen går bra att musta, även fallfrukt med små fallskador samt äpplen med skador av rönnbärsmal. 

Snabbtest: Är kärnorna vita är äpplet omoget. Är kärnorna bruna är äpplet moget. Ett omoget äpple är väldigt syrligt medan ett moget äpple är sött, gott och krispigt. Övermogna äpplen blir mjöliga och ska inte mustas, det blir inte god must och mjöliga äpplen fastnar i maskinerna. Ett övermoget äpple är mjukt och knakar inte när man biter i det.

Ruttna och mögliga äpplen ska sorteras bort helt och fallfrukt från hagar där djur har betat kan inte mustas (p.g.a. risken för bakterier). Vi tar inte emot äpplen som har besprutats med växtgifter!

När ska jag plocka mina äpplen? Hur ska de förvaras?

Sommaräpplen (t.ex. Huvitus, Transparent Blanche m.fl.) mognar tidigt och ska mustas i augusti – början av september. De blir fort övermogna och klarar inte lagring. Boka en tidig tid och plocka dem strax före mustningen. Vi tar inte emot övermogna sommaräpplen; de går inte att musta.

Som en generell regel mognar höstäpplen i september (t.ex. alla kaneläpplen) och vinteräpplen i oktober (t.ex. Antonovka-sorter), men undantag finns förstås. Frukten mår oftast bäst på trädet! Börjar äpplena ramla ner så plocka ner dem försiktigt för att undvika stötskador och förvara dem i lådor, gärna svalt, tills de kan mustas.

Äpplen ska förvaras och transporteras i lådor eller korgar, papperspåsar kan också användas men undvik plastpåsar!

Fallfrukt med små skador går också fint att musta, bara de inte börjat ruttna. Ett sätt att ge äpplena en mjukare landning är att spänna upp ett nät runt trädet innan man skakar ner frukten.

Vad är skillnaden på råmust och pastöriserad must?

Råmust: Dina äpplen bör vara hyfsat rena, även om vi också sköljer dem i ett vattenbad. Efteråt krossas dina äpplen i vår effektiva automatlinje med bandpress. Inga tillsatser används utan råmusten är 100% ren äppelsaft.

Råmusten håller endast ett par dagar i kylskåp och behöver därför frysas ner eller pastöriseras så fort som möjligt. Du behöver därför hämta råmusten samma dag, i dina egna kärl.

Pastöriserad must: Pressningen av dina äpplen går till på samma sätt, men råmusten hettas sen upp till drygt 80 grader i vår pastör, vilket dödar alla jästbakterier, och tappas direkt på Bag-in-Box (3 liter). Du får ett SMS av oss när musten är klar med tider för avhämtning av din äppelmust.

Boxen kan förvaras svalt eller i rumstemperatur skyddad för ljus i upp till ett år, när den öppnats håller den ca 2-3 veckor i kylskåp.

Mustning av äpplen: Varför bag-in-box och inte flaskor?

Fördelarna med bag-in-box är flera:

  • Arbetsbesparande – ingen disk eller sterilisering av glasflaskor.
  • Platsbesparande – ingen nedfrysning av stora mängder saft.
  • Praktisk – bekväm och lätt att transportera och förvara.
  • Bra hållbarhet, minst ett år (som öppnad ca tre veckor i kylskåp).
  • Miljövänlig – både kartong och påse av livsmedelssäker PE-plast kan slängas med brännbart avfall.

Våra maskiner kommer från Profruit (Litauen) samt Voran (Tyskland). Alla maskiner, tankar, slangar och övriga tillbehör är CE-märkta och livsmedelsgodkända. Påsen är tillverkad av en finländsk leverantör, av livsmedelssäker PE-plast och den innehåller inga tungmetaller eller mjukgörare.

Mustning av äpplen: Maskiner i musteriet.
Mustning av äpplen: Äppelmust i musteriet.
?> Discount Jerseys Online Shop with high quality. 100% quality guarantee improve your confidence & beautiful.