Om Dalbo Must

Dalbo Must är ett litet gårdsmusteri i Socklot by utanför Nykarleby. I musteriet hittar du främst Janet och Charlotta, även om hela familjen är involverad på ett eller annat sätt!

Vi hade under många år åkt långt för att musta en del av gårdens äpplen och hela tiden tänkt att det är bra synd att det inte finns något musteri på närmare håll – vi såg ju hur allas trädgårdar dignade av äpplen som ingen orkade ta hand om! Så småningom väcktes tanken; varför inte starta ett eget litet gårdsmusteri och producera vår egen must, samtidigt som vi kan hjälpa andra att göra något vettigt med sin stora äppelskörd?

År 2013 – musteriet öppnar i liten skala

Musteriet i gamla garaget.

Sagt och gjort, så blev det. Sommaren 2013 ägnades till stor del åt renovering av våra första utrymmen och under hösten kunde vi i liten skala starta upp vårt gårdsmusteri Dalbo Must! Den första hösten prövade vi oss fram och gjorde ingen reklam annat än via djungeltelegrafen, och responsen från våra kunder gjorde oss mycket glada! Vi såg nu fram emot kommande säsonger med stort självförtroende – hit är du välkommen med dina äpplen för att göra nyttig och välsmakande äppelmust!

År 2014 – mycket jobb i musteriet

Säsongen körde igång med en rivstart och under hösten pressade vi större mängder saft än vi någonsin hade räknat med. Vi jobbade långa dagar samtidigt som den regniga senhösten gjorde arbetet svårare. Vi insåg att vårt lilla nyrenoverade utrymme redan blivit för litet och enkelt för våra behov.

År 2015 – ett nytt musteri byggs!

2015 skedde det stora förändringar när ett helt nytt bygge reste sig på gården vid Dalbo Must. Vi beslöt oss för att investera i större, mera effektiva maskiner och dra igång det länge planerade projektet – ett kombinerat garage och äppelmusteri med effektiverad hantering av hela processen från äppel till must. Bygget startade i maj och alla jobbade hårt för att få åtminstone det viktigaste på plats till höstens säsong. Även om äppelskörden år 2015 var den minsta på många år, var det en skön känsla att kunna bära in alla maskiner och göra must för första gången i vårt nya utrymme!

År 2016 – gården görs om

Vi behöver mera parkeringsplats och utrymme och det gamla garaget på gården rivs. Vi bygger också en lastbrygga för att kunna ta emot och lagra kundernas äpplen på ett bättre sätt.

År 2017 – Charlottas familj flyttar till Socklot och äppelsäsongen slår alla rekord

Mustning av aroniabär

Det blir en intensiv höst. Janet och Stefan flyttar tvärs över gården och renoverar sitt nya hus och samtidigt flyttar Charlotta och Dennis med familj in i röda huset. Äppelskörden blir den bästa på många år och i musteriet jobbar vi från morgon till kväll. Vi testar att göra aronia/äppelmust som blir mycket lyckad och snabbt säljer slut. Hyllorna i musteriet fylls med vår egenproducerade must som säljs på REKO-utdelningar i Nykarleby och Jakobstad under hösten och tidiga vintern.

År 2018 – en ovanligt tidig säsong

Det varma året 2018 inleds äppelsäsongen ovanligt tidigt och redan 15.8 är kalendern fullbokad alla dagar. Höstens största utmaning visar sig vara alla flygfän och getingar som surrar runt och följer med äpplena in i musteriet!

År 2019 – mera jobb i musteriet

Äppelmust i lager

Glädjande nog fortsätter kunderna att hitta till oss och år 2019 slår vi återigen nya produktionsrekord. Vår egen produktion av äppelmust säljs nu via flertalet lokala återförsäljare som Gårds-Smak och MatInn, och vi hoppas så småningom kunna ha must till salu hela året allt eftersom våra egna äppelträd börjar ge skörd.

År 2020 – fler återförsäljare och mera must

Hösten 2020 blir en fin äppelhöst och glädjande nog är det många som får stor äppelskörd och gärna vill sälja sitt överskott åt oss. Vi får några nya återförsäljare och konstaterar att vårt lager är för litet och vi behöver mera kapacitet i produktionen igen… Så planeringen inleds för en utbyggnad av musteriet och beställning av en ny, mer automatiserad produktionslinje inför nästa säsong.