Om Dalbo Must

Dalbo Must är ett litet gårdsmusteri i Socklot by utanför Nykarleby. I musteriet hittar du främst Janet och Charlotta, även om hela familjen är involverad på ett eller annat sätt!

År 2013 – musteriet öppnar i liten skala

Vi hade under många år åkt långt för att musta en del av gårdens äpplen och hela tiden tänkt att det är bra synd att det inte finns något musteri på närmare håll – vi såg ju hur allas trädgårdar dignade av äpplen som ingen orkade ta hand om! Så under en av familjens traditionella pizzakvällar var det någon som formulerade tanken; varför inte starta ett eget litet gårdsmusteri och producera vår egen must, samtidigt som vi kan hjälpa andra att göra något vettigt med sin stora äppelskörd? God äppelmust under hela året, till glädje för hela familjen!

Sagt och gjort, så blev det. Sommaren 2013 ägnades till stor del åt renovering av våra första utrymmen och under hösten 2013 kunde vi i liten skala starta upp vårt gårdsmusteri Dalbo Must! Den första hösten prövade vi oss fram och gjorde ingen reklam annat än via djungeltelegrafen, och responsen från våra kunder gjorde oss mycket glada! Vi såg nu fram emot kommande säsonger med stort självförtroende – hit är du välkommen med dina äpplen för att göra nyttig och välsmakande äppelmust!

 

År 2014 – mycket jobb i musteriet

Säsongen körde igång med en rivstart och under hösten pressade vi större mängder saft än vi någonsin hade räknat med. Vår egen skörd skulle också tas till vara, på bilden nedan har vi spänt upp skuggnät under äppelträden för att ta tillvara fallfrukt.
Hösten var också privat intensiv med bland annat ett bröllop att planera och genomföra. Vi jobbade långa dagar och med ganska små maskiner och mycket handkraft och tunga lyft. Den regniga senhösten gjorde också arbetet svårare och vi insåg att vårt lilla nyrenoverade utrymme redan blivit för litet och enkelt för våra behov.

 

År 2015 – ett nytt musteri byggs!

I år skedde det stora förändringar på gården vid Dalbo Must, ett helt nytt bygge reste sig nämligen i mitten av gården.

Våra tidigare utrymmen i ett gammalt renoverat garage blev fort för små, eftersom vi beslöt oss för att investera i större, mera effektiva maskiner till vårt lilla musteri. Så vi bestämde oss för att dra igång det länge planerade projektet – ett kombinerat garage och äppelmusteri med plats för alla nya maskiner och effektiverad hantering av hela processen från äppel till must. Bygget startade i maj och alla inblandade fick verkligen jobba hårt under sommaren för att få åtminstone det viktigaste klart till den nya säsongen.

Hösten 2015 visade sig inte bjuda på något överdåd vad gäller skörden av äppel, utan det är rätt blygsamma mängder folk kunnat plocka från sina träd om de fått någon skörd alls! Naturens variationer är förstås något vi helt enkelt får räkna med. Även om mycket jobb återstår på musteribyggnaden var det en skön känsla när insidan var så klar att vi kunde bära in maskinerna och göra must för första gången i vårt nya utrymme!

Bilder från byggprocessen:

År 2016 – gården görs om

Det mest synliga som hänt på gården inför den nya säsonen är rivningen av det gamla garaget/förrådet. Det behövs mera parkeringsplats och utrymme på gården framför det nya kombinerade garaget/musteriet. Kenneth Frostdahl hjälpte oss att gräva bort all gammal sandgrund med sin praktiska lilla minigrävare. Vi bygger också en lastbrygga för att kunna ta emot och lagra kundernas äpplen på ett bättre sätt.

År 2017 – Charlottas familj flyttar till Socklot och äppelsäsongen slår alla rekord

Det blir en intensiv höst. Janet och Stefan flyttar tvärs över gården och renoverar sitt ”nya” 60-tals hus, och samtidigt flyttar Charlotta och Dennis med familj in i röda huset. Två familjer lever bland flyttlådor och kaos samtidigt som äppelskörden i trakten blir den bästa på många år och i musteriet jobbar vi från morgon till kväll. Vi testar att göra aronia/äppelmust och blandningen blir mycket lyckad, så småningom hoppas vi ha mera aroniamust till salu då den snabbt säljer slut. Hyllorna i musteriet fylls med vår egenproducerade must som sen säljs på REKO-utdelningar i Nykarleby och Jakobstad under hösten och förvintern.

Discount Jerseys Online Shop low price nfl jerseys with high quality. 100% quality guarantee low price nfl jerseys improve your confidence & beautiful.