Om Dalbo Must i Kuriren

Kurirens läsare kan i nyaste numret hitta en artikel om oss på Dalbo Must.

För den som inte har tillgång till tidningen följer här artikeltexten, som är skriven av Margaretha Sundkvist. Tyvärr finns artikeln inte på nätet så den som vill se bilderna får tillsvidare leta upp den fysiska tidningen!

Drömmar förverkligas vid Dalbo Must

Text: Margaretha Sundkvist

Janet och Stefan Backman samt dottern Charlotta och mågen Dennis Sundqvist förverkligar efter hand sina drömmar i Dalbo Must, ett litet gårdsmusteri i Socklot by i Nykarleby. Drömmen om ett musteri fick sin början tack vare två gamla högproducerande äppelträd. Tillsammans gav dessa träd en imponerande skörd på cirka 250 kilo äpplen.
– Vi åkte i många år långt för att musta en del av gårdens äpplen. Hela tiden tänkte vi att det är synd att det inte finns något musteri på nära håll, berättar Janet Backman.
Sommaren 2013 såg familjen hur många trädgårdar dignade av äpplen som ingen orkade ta hand om. Då föddes tanken. Varför inte starta ett eget gårdsmusteri och producera egen must, samtidigt som man hjälper andra att göra något vettigt av och med den det året ovanligt stora äppelskörden?
Tanken blev snabbt till handling. Ett garage renoverades och hösten 2013 startade Dalbo Must i liten skala.
– Vi prövade oss fram. Tack vare djungeltelegrafen fick vi en mycket god respons, konstaterar Charlotta Sundqvist.

Höga krav på hygien och hantering

Det renoverade garaget blev snabbt för litet. Samtidigt beslöt familjerna Backman/Sundqvist att investera i större och mer effektiva maskiner, dels för att produktionen skulle bli snabbare, dels för att man inte skulle behöva tacka nej till kunder på grund av att man inte kunde ta emot mera äpplen. Under försommaren i fjol startade bygget av ett nytt och större musteri med plats för alla maskiner och möjligheter till en effektiv hantering av hela processen från äppel till must.

Maskinparken består av tyska kvalitetsmärken som är CE-märkta och livsmedelsgodkända. Efter det att äpplena krossats i en fruktkvarn pressas de i hydropressar på antingen 40 eller 120 liter, som fungerar med vattentryck. Vattnet som används till pressarna pumpas runt i ett slutet system och återanvänds. Miljötänket genomsyrar hela produktionen.

Därefter samlas råmusten upp. Inga som helst tillsatsämnen används.
Ifall kunden önskar pastöriserad must hettas råmusten upp till 82 grader i en pastör. Sedan tappas saften på tre liters så kallade Bag-in-boxar. I dessa tillsätter man inte heller konserveringsmedel eller andra tillsatsämnen. Den färdiga produkten kan förvaras i rumstemperatur i minst sex månader.

– Om kunden vill ha endast råmust är det förstås också möjligt. Det går snabbt och enkelt att göra råmust, säger Charlotta och bjuder på en välsmakande sådan medan mamma Janet jobbar vid hydropressen.
– Råmust håller endast några dagar i kylskåp och behöver därför frysas ner så fort som möjligt, tillägger hon.
Tillverkningen av must ställer höga krav på hygien och hantering. Därför har kunderna inte tillåtelse att följa processen i själva musteriet. Med tanke på det har Dalbo Must byggt ett våningsplan ovanför där kunderna, genom glas, kan se hur det hela går till samtidigt som de kanske njuter av en kopp kaffe eller ett glas äppelmust.

Mogna äppel ger god must

När ska man musta sina äpplen och vilka sorter kan man musta?
Enligt Janet och Charlotta får man den bästa musten med en blandning av olika slags mogna äppel. Till och med vildäpplen och riktigt sura prydnadsäpplen kan man ta med i mindre mängder.
– Prickiga och skorviga äpplen går bra att musta, liksom fallfrukt med små skador. Ruttna, mögliga och övermogna äpplen ska däremot sorteras bort, likaså fallfrukt från hagar där djur betat, på grund av risken för bakterier.
För att kontrollera om äpplet är moget kan man göra ett snabbtest. Är kärnorna vita är äpplet omoget, men om kärnorna är bruna är det moget.
– Ett omoget äpple är mycket syrligt medan ett moget är sött och gott. Övermogna äpplen blir mjöliga och ska därför inte mustas. Musten blir inte god och mjöliga äpplen fastnar i maskinerna, säger Charlotta och tillägger att ett övermoget äpple är mjukt och knakar inte när man biter i det.
Hon rekommenderar att man helst plockar äpplen direkt från träden och lägger dem i papperskassar eller i lådor. I plastkassar förstörs frukterna.
– Av två kilo äpplen får man ungefär en liter must, men mängden kan variera beroende på äppelsorten och äpplenas mognad.

Nya visioner

Familjerna Backman/Sundqvist har också satsat på en stor äppelodling. Ett trettiotal äppelträd har planterats på gårdstomten i Socklot.
– Vi räknar med att träden efter några år ska ge en betydande skörd, säger Janet och tillägger att det rör sig om ett dussintal olika sorter.
Framtidsplanerna och visionerna stannar inte vid det. Råvaran äppel ger många möjligheter.
– Vi drömmer även om att kunna satsa på ett mikrobryggeri med egen äppelglögg och egen äppelcider, säger mågen Dennis Sundqvist och ler optimistiskt.

Discount Jerseys Online Shop low price nfl jerseys with high quality. 100% quality guarantee low price nfl jerseys improve your confidence & beautiful.