Mustning – frågor och svar

Vi erbjuder två olika alternativ; råmust i egna kärl eller pastöriserad must på bag-in-box.
Börja med att boka en tid innan du plockar dina äpplen!

Minimimängd är ca 25 kg äpplen eller ca 4-5 ämbar.

 

När ska jag musta mina äpplen? Vilka äpplen kan man musta?

I princip alla mogna äpplen blir goda att musta och att blanda olika sorter brukar bli allra bäst. Prickiga, skorviga äpplen går bra att musta, även fallfrukt med små fallskador. 

Snabbtest: Är kärnorna vita är äpplet omoget. Är kärnorna bruna är äpplet moget. Ett omoget äpple är väldigt syrligt medan ett moget äpple är sött och gott. Övermogna äpplen blir mjöliga och ska inte mustas, det blir inte god must och mjöliga äpplen fastnar i maskinerna. Ett övermoget äpple är mjukt och knakar inte när man biter i det.

Ruttna och mögliga äpplen ska sorteras bort och fallfrukt från hagar där djur har betat kan inte mustas (p.g.a. risken för bakterier).

Av två kg äpplen fås ca en liter must, mängden varierar dock med äppelsorten och äpplenas mognad.

 

När ska jag plocka mina äpplen? Hur ska de förvaras?

Sommaräpplen (t.ex. Huvitus, Transparent Blanche) mognar tidigt och ska mustas i augusti! De blir fort övermogna och klarar inte lagring. Boka en tidig tid och plocka dem strax före mustningen.

Som en generell regel mognar höstäpplen i september och vinteräpplen i oktober, men undantag finns förstås. Frukten mår oftast bäst på trädet! Börjar äpplena ramla ner så plocka ner dem försiktigt för att undvika stötskador och förvara dem i lådor, gärna svalt, tills de kan mustas.

Fallfrukt med små skador går också fint att musta, bara de inte börjat ruttna. Ett sätt att ge äpplena en mjukare landning är att spänna upp ett nät runt trädet – på bilderna vårt eget Transparant Blanche-träd som fått ett skyddsnät runt stammen. Prickiga, skorviga äpplen går bra att musta. Mjöliga och övermogna äpplen ger inte så bra must och ställer till problem i musteriet. Ruttna och skadade äpplen ska sorteras bort och fallfrukt från hagar där djur har betat kan inte mustas (p.g.a. risken för bakterier). Äpplen transporteras helst i lådor eller korgar, papperspåsar kan också användas men undvik plastpåsar!

Vad är skillnaden på råmust och pastöriserad must?

Råmust:

Dina äpplen bör vara hyfsat rena, även om vi också sköljer dem i ett vattenbad. Efter att ha krossat dina äpplen i vår effektiva fruktkvarn pressas de i en hydropress som fungerar med vattentryck. Pressen har vi modifierat lite för att förbruka så lite vatten som möjligt – istället för att släppa ut tiotals liter vatten vid varenda pressning pumpas vattnet som används till pressen runt i ett slutet system och återanvänds. Miljövänligt och effektivt! Inga tillsatser används utan råmusten är 100% ren äppelsaft.

Du kan vänta under tiden (om du har små mängder) eller hämta din must senare samma dag. Råmusten håller endast ett par dagar i kylskåp och behöver därför frysas ner eller pastöriseras så fort som möjligt.

Pastöriserad must:

Pastörisering tar lite längre tid så då får du lämna dina äpplen hos oss på förhand och hämta dem en annan dag. Pressningen går till på samma sätt, men råmusten hettas sen upp till 80 grader i vår pastör, vilket dödar alla jästbakterier, och tappas direkt på Bag-in-Box (3 liter).

Boxen kan förvaras svalt eller i rumstemperatur minst 6 månader, när den öppnats håller den ca 3 veckor i kylskåp.

Varför bag-in-box och inte flaskor?

Fördelarna med bag-in-box är flera:

  • Arbetsbesparande – ingen disk eller sterilisering av glasflaskor!
  • Platsbesparande – ingen nedfrysning av stora mängder saft!
  • Praktisk – bekväm och lätt att transportera och förvara.
  • Bra hållbarhet, minst 6 månader men ända upp till ett år! (som öppnad, ca tre veckor i kylskåp).
  • Miljövänlig – både kartong och påse av livsmedelssäker PE-plast kan slängas med brännbart avfall.
    Plastpåsen innehåller inga tungmetaller, inga mjukgörare och inga miljöförstörande ämnen.

 

Våra maskiner är av tyskt fabrikat, CE-märkta och livsmedelsgodkända. Påsen är tillverkad av livsmedelssäker PE-plast och innehåller inga mjukgörare.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Discount Jerseys Online Shop low price nfl jerseys with high quality. 100% quality guarantee low price nfl jerseys improve your confidence & beautiful.