Att utöka en äppelodling

Något vi också jobbat mycket med är vår lilla äppelodling, som växte sig rejält mycket större efter ett besök på Blomqvists Plantskola i Lepplax. Där hämtade vi en kärra full med vårens träd, som såldes till rabatterat pris. Många olika sorter blev det förstås, men det ser vi bara som en fördel – den godaste musten fås med en blandning av olika sorters äpplen, och på detta sätt ser vi ju också vilka träd som trivs bäst på vårt odlingsområde.

Nya äppelträd

Totalt 19 träd blev det i år.

Neristan1-2015-1024x683

Såklart måste vi köpa kaneläpplen, de ger den absolut godaste musten tycker vi alla. En annan rolig och lokal nyhet vi hittade var ‘Neristan’.

Äppelodling-2015-3-1024x683

Resten är en salig blandning, en hel del träd med ryskt ursprung (=vinterhärdiga) blev det. Anledningen till att vi odlar i så upphöjda bäddar är ett försök att undvika stående vinterfukt, denna del av åkern är nämligen ganska våt och lerig och äppelträd tycker egentligen bäst om torr och sandig jord. Så vi gör vad vi kan för att förbättra läget. Nu omfattar vår lilla odling ca 30 träd.

Transparent Blanche (3)

Bäst avkastning får vi dock än så länge (och i många år framöver gissar jag) av gårdens gamla, enorma ‘Transparente Blanche’-träd!


  • cheap jerseys
  • Discount Jerseys Online Shop low price nfl jerseys with high quality. 100% quality guarantee low price nfl jerseys improve your confidence & beautiful.