Äppelodling – våra första träd

I förra helgen inspekterade jag våra nyplanterade äppelträd med sekatören i högsta hugg. Vi drömmer ju om en egen liten äppelodling, för att om möjligt vara självförsörjande vad gäller äpplen till vår egen must. Idag har vi egentligen bara två gamla träd, som iofs. tillsammans producerar ca 250 kg äpplen – rätt imponerande! Men vi har också en del åkermark runt gården, och ifjol på hösten köpte vi de första tio träden från Blomqvists i Lepplax. 

Äppelodling

Tyvärr är det ju just hösten som är högsäsong i musteriet, vi hinner knappt ens plocka och musta våra egna äpplen mellan varven, och pga. tidsbristen hann vi inte med någon höstbeskäring av våra träd. Så i söndags var det dags att korta in årsskotten, det måste ju göras innan årets tillväxt tar fart. Målet är förstås att bygga en krona med korta, kraftiga grenar som orkar bära frukt utan att böjas eller knäckas. Det gladde mig att se att träden klarat vintern riktigt bra, endast några små frostskador på vissa grenar och inga gnagare har hittat hit än.

ÄppelträdJag tittade också till ett jättegammalt träd som vi ifjol försökte rädda genom kraftig beskärning, misstänker att det hade ramlat omkull i någon vinterstorm annars. Får se om det klarar sig några år till nu. Äpplena blir ganska små och sura, men de är perfekta att slänga med våra andra, sötare äpplen när vi gör must! Faktiskt får man den allra bästa musten med en blandning av olika sorts äppel, till och med vildäpplen och riktigt sura prydnadsäpplen kan man ta med i små mängder. 

  • cheap jerseys
  • Discount Jerseys Online Shop low price nfl jerseys with high quality. 100% quality guarantee low price nfl jerseys improve your confidence & beautiful.